INDEX
OPINIÓ
AGRUPACIÓ
MARIA ANTÒNIA MULET ÉS ELEGIDA CANDIDATA DEL PSIB-PSOE A LA BATLIA D'ALGAIDA
DIÀLEG IGUALTAT I BENESTAR SOCIAL
GRUP MUNICIPAL
L’AJUNTAMENT D’ALGAIDA POSA EN MARXA LA SEU ELECTRÒNICA A LA WEB MUNICIPAL
NOVA CAMPANYA DE PRIMAVERA DE L'ASSOCIACIÓ DE COMERÇ I EMPRESA
PSIB-PSOE
VÍDEO DE NADAL DEL PSIB-PSOE: "COM MUNTAR UN BON BETLEM"
EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL ADMET A TRÀMIT EL CONFLICTE ENTRE EL GOVERN DEL PP I ELS AJUNTAMENTS




AGRUPACIÓ | NOTÍCIES
09/05/2012  |  AGRUPACIÓ  |  NOTÍCIES
Per una Europa progressista, solidària i més democràtica que lideri la sortida de la crisi

Des dels primers símptomes de la crisi, al 2007, la Unió Europea (UE) s’ha dotat progressivament de mecanismes de governança econòmica comuna que han anat completant els dèficits d’una Unió Monetària mancada d’instruments de coordinació econòmica des dels seus inicis. Malgrat això, Europa no aconsegueix afrontar amb èxit una crisi econòmica i financera que ha esdevingut global, i que està tenint efectes socials devastadors al conjunt del continent. Més enllà de l’erosió progressiva dels Estats de Benestar, causada per una fèrria disciplina fiscal adreçada a reduir el dèficit públic, la ciutadania pateix aquesta crisi complexa en forma d’atur i de pobresa creixent, i contempla impassible com la UE no reacciona adequadament amb una estratègia prioritària d’estímul del creixement i de creació d’ocupació, i manté una direcció política equivocada que amenaça la sortida de la crisi del conjunt de països europeus, la cohesió social i territorial al continent i el seu model de benestar, així com el creixement de l’economia mundial.

Com a conseqüència d’aquestes polítiques d’austeritat asfixiant imposades, fins ara, per Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, a Europa hi ha més de 24 milions de persones aturades, i la pobresa relativa afecta al 17% de la població. A les Illes Balears i Espanya la situació és encara més preocupant, amb xifres encara d’atur per sobre de la mitjana europea i que amaguen una realitat dramàtica pel present i pel futur del nostre país i de la Unió Europea, associada a la precarietat laboral, la pobresa i l’exclusió social, l’emancipació juvenil tardana i l’exili laboral”.

En aquest Any Europeu de l’Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional 2012, els i les socialistes som conscients de la importància de treballar per assolir un pacte entre generacions basat en la solidaritat que, per una banda, tingui en compte les necessitats creixents d’una societat cada vegada més envellida i, de l’altra, d’una de les generacions de joves més preparades de la història, però amb poques expectatives de present i de futur al nostre país.

I davant aquesta situació, els i les socialistes no ens resignem. La Unió Europea es va fundar per assolir un somni de pau i de progrés que durant dècades s’havia trencat, i ara Europa ha de canviar de rumb i tornar a generar l’esperança d’un futur millor que la globalització accelerada i el context de crisi ha anant laminant progressivament. I és amb voluntat de contribuir a aquest rellançament europeu que, en el Dia d’Europa d’avui, des del PSIB ens comprometem a :

1. Continuar treballant per construir una Europa progressista, que recuperi els valors democràtics i solidaris que van inspirar el seu naixement, i que li han valgut el reconeixement de la ciutadania europea i del conjunt de la humanitat fins als nostres dies. Els socialistes proposem una Europa que posi els mercats al servei de la ciutadania i de la recuperació econòmica, i que articuli una estratègia d’inversió coordinada a nivell comunitari per refer el creixement i l’ocupació, sobre la base d’estímuls fiscals i inversions productives: un gran pla europeu pel creixement i l’ocupació, de l’envergadura del Pla Marshall, que vertebri les polítiques europees dels propers anys, orientant-les a la consecució dels objectius de l’Estratègia UE 2020. I és que, només tornant a créixer, Europa podrà mantenir les quotes de benestar assolides fins ara i reduir l’enorme volum de deute adquirit als mercats.

2. Contribuir activament a la consolidació d’una Europa plenament democràtica i representativa, propera a la ciutadania i als territoris que la conformen. I, per això, reiterem el nostre compromís amb un Partit Socialista Europeu fort,

que presenti un únic programa i un candidat/a a les eleccions al Parlament Europeu al 2014, amb l’objectiu d’aconseguir fer d’aquestes unes eleccions veritablement europees. Paral·lelament, els i les socialistes creiem necessari plantejar fórmules per democratitzar el procés d’elecció del president/a de la Comissió Europea, sense descartar que sigui elegit directament per la ciutadania.

3. Fomentar una Europa sostenible, respectuosa amb el medi ambient i amb els objectius més ambiciosos en la lluita contra el canvi climàtic, que treballi per garantir la seguretat en el subministrament energètic i per reduir la dependència, de manera paral·lela a una millora de la seva eficiència. També, pensem que és fonamental que la UE promogui, per la via de la sensibilització i de la transmissió de valors ecologistes, l’estalvi energètic i el desenvolupament d’energies renovables, per garantir el desenvolupament de generacions presents i futures.

4. Treballar en aquest Any Europeu per articular un pacte de solidaritat entre les diferents generacions que coexisteixen a la nostra societat, amb la finalitat de trobar un equilibri essencial per mantenir el model de benestar “europeu” i el nivell de vida aconseguit en les últimes dècades. La Unió ha de fer una aposta especial pels joves, garantint una educació pública de qualitat que redueixi les elevades taxes d’abandonament i de fracàs escolar que registra Europa en aquests moments; amb programes de foment de la mobilitat i d’aprenentatge de llengües estrangeres i, sobretot, amb un pla per combatre l’atur juvenil que ha assolit nivells injustificables en països com el nostre. En aquest sentit, recolzem el pla contra l’atur juvenil impulsat pel Partit Socialista Europeu (PSE) i els Joves Socialistes Europeus (ECOSY), que proposa aprofitar els recursos del Fons Social Europeu per permetre a cada jove tenir accés a un lloc de treball, passats quatre mesos d’haver acabat els estudis o d’haver quedat a l’atur.

5. Contribuir a l’enfortiment de la Política Exterior i de Defensa de la Unió Europea, tenint en compte la necessitat d’acció que li reclama el món, en un moment en què la governança global del planeta és especialment necessària, amb una representació única que hi aporti els valors propis del nostre model de democràcia, benestar i d’economia social i de mercat. L’Europa del segle XXI és simplement necessària i, en aquest Dia d’Europa 2012, els i les socialistes reivindiquem una Europa progressista i solidària, plenament democràtica i representativa, eficaç i útil per a la ciutadania -que ha de percebre els efectes positius de la seva pertinença-, i amb voluntat de millorar el futur dels europeus i de respondre a les seves esperances i expectatives, així com de contribuir a la governança mundial en el nou ordre mundial globalitzat. En moments d’extrema dificultat com els que estem vivint, els i les socialistes europeus seguirem impulsant un nou discurs progressista que reforci la promoció del creixement davant de les polítiques d’austeritat a Europa que està imposant la dreta, i que faci compatibles la justícia social i la competitivitat.


Documento sin título